Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
By Ginny (ginger chicken Uploaded by Partyzan_XXI) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Niemcy jedzą za dużo mięsa

15 marca, 2013, 9:00 przez admin

Więcej warzyw, mniej owoców i – przede wszystkim – za dużo mięsa: Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE) zbadało w swoim najnowszym raporcie nawyki żywieniowe Niemców.


Jeśli umieścić by średniowiecznego człowieka w naszych czasach, pomyślałby, że wylądował w raju: pyszne, bogate pożywienie, przystępne dla każdego. Czy to sen? Właściwie tak. Ale bujna oferta niestety ma też swoje wady.

Od dziesięcioleci Niemcy cierpią na epidemię otyłości, a częstość występowania cukrzycy typu II rośnie w sposób niepokojący. Przyczyną tego stanu rzeczy jest brak aktywności fizycznej, w połączeniu z nadmiernym spożywaniem wysokokalorycznych pokarmów i napojów w dużej części populacji.

Według raportu „12 Raport Nutrition”, niemieccy mężczyźni spożywają średnio 2252 kilokalorii (kcal) dziennie, kobiety natomiast -1683 kcal. Z tego około 36 procent jest konsumowane w postaci tłuszczu.

Wyniki badań zostały zaprezentowane przez Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE). Eksperci krytykują zwłaszcza bardzo wysokie spożycie mięsa. Choć mięso składa się z potrzebnych nam do funkcjonowania białek, witamin i pierwiastków śladowych, niestety przyczynia się też do nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Zwiększona konsumpcja mięsa zwiększa ryzyko zachorowań raka jelita grubego. Nie powinno się jeść więcej niż 300 do 600 gramów mięsa na tydzień, doradzają eksperci DGE. Niemki obecnie jedzą w miarę prawidłowo – 570 g mięsa tygodniowo, niestety mężczyźni – prawie dwa razy tyle.

W ciągu ostatnich dwunastu lat, spożycie warzyw nieco wzrosło, podczas gdy nieznacznie spadła konsumpcja owoców. Ponieważ zużycie pełnoziarnistych zbóż jest wciąż zbyt niskie, większość ludzi w Niemczech nie dostarcza organizmowi zalecanej ilości 30-stu gramów błonnika dziennie.

Co ciekawe, Niemcy odnotowują dalszy spadek spożycia alkoholu. Gaszące pragnienie Niemcy coraz częściej gaszą za pomocą wody mineralnej.

DGE ostrzega także przed rosnącym spożyciem słodkich napojów.

Komentarze:

2012-2017 Polacyde™ - Wszelkie prawa zastrzeżone