Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
800px-Spargel_-_Asparagus

Kult szparagów w Niemczech

28 kwietnia, 2013, 9:01 przez admin

Mieszkańcy wielu krajów na świecie są kojarzeni z konkretnym owocem lub warzywem, które są potem uważane za typowe dla danego kraju. We Włoszech jest to pomidor, we Francji karczoch.


Jeśli zapytasz o warzywo typowo niemieckie, to na pewno usłyszysz o kapuście i ziemniakach – dwóch warzywach, które są przede wszystkim łatwe do przyrządzenia, oraz szybko staniemy się po nich syci. To jednak nie do końca prawda, raczej zasłyszany stereotyp. Zakres warzyw, dostępnych na każdym niemieckim rynku jest bardzo szeroki. W zależności od pory roku, rynki w okolicy zapewniają duże ilości produktów.

Asparagus Fields

Pole szparagów

Każdy, obserwując niemieckich kupujących na rynku na wiosnę, zauważy pewną nerwowość, która wzmaga się z każdym dniem: ich oczy dokładnie przeszukują stragany, w poszukiwaniu „czegoś”. W rzeczywistości szukają oni białych lasek – szparagów. Około 30-centymetrowej długości pałeczki rosną w ziemi na wiosnę, zaraz po pierwszych ociepleniach.

Między kwietniem a czerwcem szparagi są ulubionym warzywem Niemców. Jest to także dowód na to, że zima nareszcie się skończyła.

Rolnicy nazywają je „białym złotem”. W zeszłym roku zebrano 100.000 ton szparagów. Entuzjaści białego warzywa zapłacą do 10 euro, a czasem nawet i więcej, za kilogram szparagów dobrej jakości – czyli więcej niż w przypadku jakiegokolwiek innego warzywa.

 

Letzter Spargel HD 2011

Świeżo zebrane szparagi

Kiedy okazało się, że szparagi zachowują biały kolor, jeśli uchroni się je przed promieniami słonecznymi w glebie, powstały małe kopce ziemi, które okalają szparagowe pędy.
Już przy temperaturze od 12 stopni szparagi dojrzewają. Jeśli zrobi się cieplej, kije rosną w tempie około 7,5 milimetrów na godzinę.

Wszędzie w Niemczech na wiosnę – tam, gdzie suche, piaszczyste gleby pozwalają na uprawy – widać długie rzędy kopców, często pokryte czarnym plastikiem, aby promienie słoneczne mogły lepiej podgrzać glebę.

Szparagi rozciągają sieć korzeni głównie pod ziemią. Korzenie mają do 6 metrów długości.
Jest to warzywo z rodziny liliowatych, obejmujące 300 gatunków, uprawianych głównie w cieplejszych rejonach Eurazji. Wytwarzają one kłącza, liście przekształcone w łuski na grubych pędach. Roślina wytwarza pierzaste, zielone gałązki z kulistymi jagodami.

Szparagi

Zielone i białe szparagi

Aby być pierwszym na rynku z tymi bardzo poszukiwanymi warzywami, pomysłowi rolnicy instalują nawet ogrzewanie na swoich polach. Ciepła woda ma przyspieszyć wzrost szparagów.
Wiadomo – im wcześniej warzywo jest sprzedawane, tym wyższą osiąga cenę.

Chociaż szparagi są uprawiane we wszystkich państwach niemieckich, niektóre regiony są uważane za głównych producentów szparagów: Schrobenhausen (Bawaria), Schwetzingen (Baden-Württemberg) lub Beelitz (Brandenburg).

93% zawartości szparagów to woda, cała reszta to węglowodany i białka. Ponieważ w szparagach nie ma praktycznie żadnego tłuszczu, nie przybierzemy od nich na wadze. Swój szczególny, cierpki smak zawdzięczają aminokwasowi – asparginie. Zawierają one też endogeny (organizm człowieka nie potrafi sam syntetyzować takich związków).

Szparagi zawierają dużo związków purynowych i nadmierne ich spożycie może być szkodliwe. 100 gramów szparagów dostarcza 15 kalorii, 3,4 grama białka, 1,1 grama węglowodanów, 1,5 grama błonnika, 240 miligramów potasu, 85 miligramów fosforu, 26 miligramów wapnia, 10 miligramów magnezu, 0,9 miligrama żelaza, 0,3 miligrama cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,1 miligrama witaminy B1, 0,08 miligrama witaminy B2, 0,8 miligrama witaminy PP, 0,04 miligrama witaminy B6, 20 miligramów witaminy C, 25 miligramów witaminy E, 30 mikrogramów kwasu foliowego.

Prawie gotowy do wycinki!

Tajemnicą szparagów jest ich świeżość: warzywo musi znaleźć się na talerzu nie więcej niż kilka godzin po zbiorze. Nie mogą być one przechowywane.

W dniu 24 czerwca, w Dzień Świętego Jana, mania na szparagi powoli dobiega końca. Jak mówi ludowe powiedzenie: „czerwone czereśnie, martwe szparagi.”

Źródło obrazu tytułowego:
By Stephan Mosel from Gießen, Germany (Flickr) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Komentarze:

2012-2017 Polacyde™ - Wszelkie prawa zastrzeżone