Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
jedzenie

Ankieta: Zdrowe odżywianie w pracy

26 marca, 2013, 10:50 przez admin

Prawie jedna trzecia pracowników w Niemczech nie odżywia się zdrowo w miejscu pracy. W natłoku obowiązków większość po prostu nie ma czasu zjeść w spokoju. Zamiast spożywać kilka posiłków w ciągu dnia, jemy wieczorem.


Pracownicza stołówka znowu proponuje dzisiaj makaron z sosem pomidorowym. Następne miejsce, gdzie można coś zjeść, to pobliski Döner. Czasu na jedzenie zostaje wtedy bardzo mało, szef wzywa już bowiem do kolejnego projektu.

Tak właśnie wygląda odżywianie wielu pracowników w Niemczech. Według badań Techniker Krankenkasse (TK), prawie jedna na trzy osoby ma problemy lub trudności, aby w pracy jeść zdrowo.

Ubezpieczalnia przepytała 1.000 dorosłych na temat ich nawyków żywieniowych. Więcej niż jeden na trzech mężczyzn (36 procent) i prawie jedna na cztery kobiety (24 procent) twierdzi, że – gdy są w pracy – po prostu nie mają czasu jeść prawidłowo. Tylko 46 procent przyznało, że wykorzystuje przerwę, aby w spokoju zjeść swój posiłek jak należy.

Ankieta wykazała, że na liście przyczyn, które uniemożliwiają profesjonalistom zdrowe odżywianie, na trzecim miejscu (39 procent respondentów) – tuż za brakiem czasu i znużeniem – jest ograniczony wybór jedzenia w pracy. Czterech na dziesięciu pracowników powiedziało, że w związku z tym nie je w ciągu dnia, ale w nadrabia wieczorem w domu. Mówi to co drugi mężczyzna.

Wiebke Arps z TK powiedział: „Codzienna, szybka przekąska w stresujących warunkach może sprawić, że staniemy się nie tylko chorzy, ale także nieszczęśliwi i leniwi”. Firmom opłaca się zapewnić swoim pracownikom odpowiednio długie przerwy i specjalną przestrzeń / pomieszczenie dla pracowników, aby mogli oni w spokouju zjeść.

Zdrowie pracowników wpływa też na ich efektywność i – co za tym idzie – także sukces firmy, w postaci wyższej motywacji i lepszych wyników pracy. Także ze względu na zmiany demograficzne i brak wykwalifikowanych pracowników, dla firm będzie miało coraz większe znaczenie, aby ich pracownicy byli zdrowi i zmotywowani.

Czy odżywiasz się prawidłowo w czasie przerwy w pracy?

Zobacz wyniki

Ładowanie.. ... Ładowanie.. ...

Komentarze:

2012-2017 Polacyde™ - Wszelkie prawa zastrzeżone